Fri frakt - Snabba leveranser
...
vara

Parfymens A-Ö

Aftershave - Aftershave/rakvatten förekommer vanligtvis i ”stänk”-form och inte spray. Vilket gör det lättare att använda i ansiktet. Det är en doft som innehåller en liten del av alkohol som stänger porerna efter rakning. Aftershave ska  användas i ansiktet. Den varar ca 3 timmar.

Aftershave Balm - Är en skonsam behandling för ansiktet utan alkohol som innehåller återfuktande ingredienser och är kylande och lugnande efter rakning.

Basnoter - Uppstår precis innan mellannoterna försvinner. Ihop med mellannoterna utgör de parfymens huvudtema samt ger parfymens dess djup och fasthet. Av alla noter så kommer basnoten sist, lite som parfymens eftersmak. Den har en avslappnad och lugnande effekt. Man använder sig av trädofter, animaliska dofter, kådor och jorddofter.

Blommigt - Blomparfymerna är dofter som kan användas både under dag- och kvällstid. Rent blommiga dofter är mycket ovanligt. De vanligaste dofterna är friska eller fruktiga och drar åt det gröna hållet.

Chypres -  Startade som söta och tunga dofter av ekmossa och labdanum en gång i tiden. Den har utvecklats under 1900-talet och har liksom Fougéredofterna en friskare karaktär. En vardaglig framställning av Chypres doftfamilj är "skogslukt efter en regnet".

Doftblandning - De exakta komponenterna som används för tillverkning av parfymer som finns tillgängliga inom handeln hålls oftast hemliga. Dock  är det endast vissa delar av receptet som modehusen behåller för sig själva.

Doftfamilj - Doftfamiljen är indelad i två kategorier traditionell och modern. Alla dofter från tidigt 1800-tal fram till andra världskrigets slut 1945 tillhör den traditionella skolan. De övriga som tillkommit senare räknas till de moderna. De traditionella doftfamiljerna är nio stycken och de moderna är sex till antal.

Eau de Cologne (EDC) -  Eau de Cologne, eller helt enkelt Köln (tyska: Kölnisch Wasser, "Vatten från Köln") är en toalettartikel, en parfym som kommer från Köln i Tyskland. Det är numera ett samlingsnamn för parfymerade formuleringar i typisk koncentration på 2-5% eteriska oljor ovh är en blandning av extrakt, alkohol och vatten. Cologne kan användas av män eller kvinnor, men används i allmänhet av män som ett alternativ till parfym.  

Eau de Parfum (EDP) - Parfym är en blandning av väldoftande eteriska oljor och / eller föreningar av arom, fixativ, och lösningsmedel som används för att ge människokroppen, djur, objekt och ytor en trevlig doft. De doftande ämnena som utgör en parfym kan tillverkas syntetiskt eller utvinnas från växter eller djur. EDP har en högre koncentration än både Eau de Cologne och Eau de Toilette och ligger omkring 10-30% doftingredienser.

Eau de Toilette (EDT) - Är en lättdoftande parfym också kallad "aromatiskt vatten" och har en hög alkoholhalt. Den appliceras oftast direkt på huden efter bad eller rakning. Den anses vara en "svag" parfym. Eau de toilette definieras som en utspädd parfym. Ursprungligen bestod den av alkohol och olika flyktiga oljor. Dess koncentration består från 5 till 20% doftingredienser.

Fougére - För 100-årsedan dominerade söt lavendel och hödofter. Fougérefamiljen förändrades i takt med att det gjordes fler dofter för män. Nu har doftfamiljen en erotiskt underton. Den har blivit friskare och träigare. Ofta är den även läderdoftande bruten med stänk av citrus.

Grön - Höigt och söta dofter kännetecknar den gröna doftfamiljen. Gärna med anknytningar till somriga och blommande ängar. Dessa lite sportiga och neutrala dofter kan användas dag som kvällstid. Den gröna doftfamiljen har fruktiga, blommiga eller gröna dofter som påminner om skogen. Dessa dofter är skarpa, lättare och friskare.

Läder- Har dofter som är rökiga och tjäriga. Väldigt svårt att få tag på denna doftfamilj idag, men de var vanligare förr i tiden.

Mellannot – Dessa uppstår allt emellan 2 minuter till 4-5 timmar efter appliceringen av parfymen. Mellannoternas dofter är ofta runda och fylliga. Bland noterna finns jasmin, svarta vinbär och apelsin.

Moderna Doftfamiljen - Blommigt, grönt, fruktigt, friska, ozondofter och gourmand.

Noter – Parfymer innehåller tre stycken olika noter, toppnoter, mellannoter och basnoter. Dessa tre utgör själva parfymens doft. I regel innehåller en parfym runt 50 stycken doftämnen men det finns parfymer som har uppåt 100 olika doftämnen.

Orientalisk - Exotiska, söta och tunga dofter. Denna doftfamilj passar bäst för kvällar och romantiska förhållanden. Orientfamiljen används mest i damparfymer. Under 1920-talet tillkom vaniljdofter och under 1980-talet var de mer av fruktig karaktär. Under 1990-talet hittade den kryddiga doften in.

Ozon –Lätta och tunna dofter med marint inslag. Ozonfamiljen går åt sött, strävt, blommigt, citrus, friskt men även träigt och strävt. Känslan av nybadad eller nytvättade kläder som torkar ute kännetecknar också ozonfamiljen. Även havsluft, bergsluft, tång och vatten. En doft för alla ändamål, men passar särskilt bra under sommartid.

Toppnot –Bland toppnoter återfinns dofter som persika, rosor, citrus, koriander och kanel. Toppnoten skapar det första intrycket från parfymen. Toppnoterna beskrivs som skarpa och friska. Det är också doften som känns när man tar på sig parfymen.

Traditionella Doftfamiljen –  Orientaliska/ambra, trädofter, aldehydiska, chypre, kryddiga, blom,  fougère, aromatiska och läderdofter.

Trä- Friska dofter med lite sträv botten, även torr. Detta är en liten parfymgrupp och förekommer mest i herrdofter.